Onderzoek
Tijdens het eerste bezoek voert de dierfysiotherapeut een onderzoek uit. Ook al zijn er geen klachten wordt er toch een onderzoek uitgevoerd (preventief). Vaak worden dan vroegtijdige problemen opgespoord.
Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:
- Anamnese ofwel een vraaggesprek: Tijdens dit gesprek probeert de dierfysiotherapeut meer te weten te komen over het paard, hond of kat. Het gesprek wordt met de eigenaar of ruiter/amazone gehouden. Belangrijk om te weten is de geschiedenis van het dier, de training, ontstaan van de klachten en eventuele mogelijke oorzaken. Verder wordt er ingegaan op de verwachtingen van de eigenaar of ruiter/amazone.
- Inspectie: Hierbij wordt het dier van alle kanten bekeken, op eventuele afwijking van de wervelkolom en benen, symmetrie, bespiering, littkens en andere afwijkingen.
- Palpatie: Hierbij wordt het dier gepalpeerd (aftasten). Hierbij wordt vooral gekeken naar temperatuurverschillen en zwellingen. Verder is dit het eerste contact van de dierfysiotherapeut, en dan kan het dier hier alvast aan wennen.
- Inspectie in beweging / monsteren: Hierbij wordt gekeken naar het dier in beweging. De verschillende gangen worden geobserveerd en beoordeeld op een rechte lijn en op een volte. Dit onderzoek wordt verricht op een harde en zachte ondergrond.
- 2de palpatie: Nadat het paard bewogen heeft wordt het lichaam voor de tweede maal afgetast. Gelet wordt op eventuele veranderingen ten- opzichte van de eerste palpatie.
- Functieonderzoek: Hierin wordt het fysiotherapeutische lichamelijk onderzoek van de extremiteiten en/of de wervelkolom in opgenomen. Dit onderzoek kan orthopaedisch en/of neurologisch van aard zijn. Beoordelen van paard onder het zadel. Dit geeft informatie over het functioneren van het lichaam in belaste toestand, over de ligging van het zadel en over de inwerking van de ruiter.
Na het complete onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt. Dit gaat in overleg met de eigenaar of ruiter/amazone, zodat de behandeling gericht is op de wensen van de eigenaar. Indien er problemen geconstateerd zijn die niet behandelbaar zijn met fysiotherapie wordt het naar een deskundige dierenarts, hoefsmid of andere specialist verwezen. De eigenaar krijgt in alle gevallen duidelijke uitleg over de uitkomst van het onderzoek en een daarbij aansluitend advies.